Syrische vluchtelingen (2014)

Crisis in Syrië en de buurlanden

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 roept UNHCR op om de talrijke Syrische vluchtelingen te hulp te schieten. Meer dan 4 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht (op datum van 1 augustus 2015). Elke dag komen duizenden nieuwe mensen aan in de buurlanden. Voor sommige van deze vluchtelingen is hervestiging of humanitaire toegang tot een derde land de enige oplossing.

Gezien de buurlanden met een enorme migratiedruk kampen, worden de opvangomstandigheden slechter en veel mensen bevinden zich in zeer kwetsbare situaties: vrouwen riskeren misbruik, kinderen ontberen bescherming en educatie, er is onvoldoende toegang tot medische zorgen en het risico op seksueel geweld... Dit terwijl 76% van de vluchtelingen vrouwen en kinderen zijn.

Tot op heden hebben meer dan 25 landen, waaronder België, gereageerd op de oproep van UNHCR door kwetsbare Syrische vluchtelingen te hervestigen. In 2014 selecteerde België Syrische vluchtelingen die zich in stedelijk gebied in Turkije bevonden. Turkije telt 1,9 miljoen Syrische vluchtelingen (op datum van 1 oktober 2015), die in kampen aan de Syrische grens of in stedelijk gebied verblijven. 

De Syriërs die in 2015 in België hervestigd worden zijn afkomstig uit Libanon. In Libanon verblijven ongeveer 1 miljoen Syriërs die gevlucht zijn (op datum van 1 oktober 2015).

Bron: Informatieportaal over Syrische vluchtelingen (UNHCR)

Selectie van de vluchtelingen

In augustus 2014 is een delegatie van het CGVS vertrokken naar Ankara, Turkije. Het team bestond uit twee protection officers gespecialiseerd in Syrië en de regio en een missiecoördinator.

In totaal ging het om een 20-tal families en een tiental alleenstaanden die door UNHCR aan België waren voorgedragen. Bijna de helft (40%) was jonger dan 18 jaar. Deze vluchtelingen verbleven allen in een stedelijke omgeving, de meesten in Istanbul. Alle vluchtelingen hebben een eigen verhaal, met die constante dat ze bijzonder kwetsbaar zijn en sterk geleden hebben onder het Syrische conflict. Velen onder hen hebben familieleden verloren.

Tijdens de missie heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ook een medisch onderzoek uitgevoerd bij deze mensen. 

Meer info over de selectiemissie.

Voordat de Syrische vluchtelingen zich in België komen (her)vestigen, kregen ze in november 2014 bezoek van Fedasil voor een culturele oriëntatie. De vluchtelingen stelden aan de Fedasilmedewerkers vragen over hun nabije leven en kregen een duidelijk beeld van hun toekomst in ons land.

Aankomst in België en verblijf in een opvancentrum

De 71 Syrische vluchtelingen zijn tussen november 2014 en augustus 2015 in België aangekomen. De vluchtelingen werden opgevangen in de opvangcentra van Fedasil in Sint-Truiden en Pondrôme (Beauraing). Gedurende ongeveer zes weken volgden de volwassenen een integratiecursus, sociaal-culturele oriëntatie en taallessen in het centrum. De kinderen gingen opnieuw naar school. Personen met dringende medische problemen kregen tijdens hun verblijf in het centrum de nodige verzorging.

Verhuis naar de gemeentes

In januari 2015 vertrokken de eerste families naar hun nieuwe woning in een Belgische gemeente. Met de hulp van het OCMW en de ngo's Caritas en Convivial krijgen de vluchtelingen er minstens een jaar de tijd om zich aan hun nieuwe leven aan te passen. De gemeentes die deze vluchtelingen ontvangen, liggen verspreid over België. Sommige van de vluchtelingen kregen een woning toegewezen in de buurt van familieleden die al in België verbleven.