Syrische vluchtelingen (2015)

Crisis in Syrië en de buurlanden

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 roept UNHCR op om de talrijke Syrische vluchtelingen te hulp te schieten. Meer dan 4 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht (op datum van 1 augustus 2015). Elke dag komen duizenden nieuwe mensen aan in de buurlanden. Voor sommige van deze vluchtelingen is hervestiging of humanitaire toegang tot een derde land de enige oplossing.

Gezien de buurlanden met een enorme migratiedruk kampen, worden de opvangomstandigheden slechter en veel mensen bevinden zich in zeer kwetsbare situaties: vrouwen riskeren misbruik, kinderen ontberen bescherming en educatie, er is onvoldoende toegang tot medische zorgen en het risico op seksueel geweld... Dit terwijl 76% van de vluchtelingen vrouwen en kinderen zijn.

Tot op heden hebben meer dan 25 landen, waaronder België, gereageerd op de oproep van UNHCR door kwetsbare Syrische vluchtelingen te hervestigen. In 2015 selecteert België Syrische vluchtelingen die zich in stedelijk gebied of in settlements in Libanon bevinden. Libanon telt 1 miljoen Syrische vluchtelingen (op datum van 1 februari 2016).

Bron: Informatieportaal over Syrische vluchtelingen (UNHCR)

Selectie van de vluchtelingen

Het CGVS vertrok in maart naar Libanon om de eerste Syrische vluchtelingen te selecteren die ons land zal hervestigen in 2015. Tijdens deze eerste missie heeft het CGVS 38 dossiers onderzocht die de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR had voorgedragen, en 122 vluchtelingen werden weerhouden. Het gaat om personen die het conflict in Syrië ontvlucht zijn en in de stad of in ‘settlements’ verblijven. 

In september vertrok het CGVS een tweede keer naar Beiroet in Libanon, voor de selectie van de tweede groep Syrische vluchtelingen. In totaal werden ongeveer 110 personen geselecteerd die eind 2015 zullen aankomen.

Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, vertrok ook naar Libanon voor een eerste ontmoeting met de Syrische vluchtelingen. Fedasil heeft er een culturele oriëntatiemissie uitgevoerd om de verschillende aspecten van het leven in België toe te lichten (school, levensduurte, werk, gezondheidszorg enz.). 

Aankomst van de vluchtelingen

De Syrische vluchtelingen zijn tussen oktober 2015 en januari 2016 in België aangekomen. In eerste instantie worden de Syriërs opgevangen in de opvangcentra van Fedasil. Daarna verhuizen ze naar een woning van een OCMW.